16 julij 2013

Cake Pops - prvi poskus


Seveda sem jih že videla. Ampak se mi je vedno zdelo, da glede na to, da sem bolj "keksopek" kot "tortopek", meni kaj takega že ne bi uspelo.

Potem pa sem naletela na super navodila pri Tasty & Tempting, ki so me prepričala, da smo se s puncama podale v eno tako počitniško packalno pustolovščino. Navodila so nam bila zelo v pomoč, predvsem za spodbudo in osnovne smernice, potem smo pa naredile kar precej po svoje.

- - -
Najprej biskvit - uporabile smo preizkušen in zelo preprost recept za jogurtovo pecivo, ki ga od prvega dne uporabljamo tudi za naše muffine:

1 lonček navadnega jogurta, 1 lonček sladkorja, 2 lončka gladke bele moke, 1/3 lončka olja, 2 jajci, pecilni prašek in vanilin sladkor - vse sestavine penasto zmešamo, vlijemo v pekač in pečemo pri 160-180 stopinj malo več kot 20 minut
(količina zmesi zadostuje za 12 velikih muffinov; takrat običajno v 6 posodic naložimo osnovno zmes, v preostanek pa vmešamo še 2 veliki žlici kakava - za čokoladoljubce)

Za prvi poskus sem vzela samo polovico pečenega biskvita, ga po navodilih ohladila in zdrobila, nato pa dodala 100 g sira (Sparov navadni - pol škatlice), 50 g masla in 30 g sladkorja v prahu. Je bilo čisto dovolj, in masa je bila čisto zares takšna kot PlayDoh, tako da sploh ni bil problem narediti kolikor toliko enakih kroglic (nekaj več kot 40 jih je nastalo).


Ostala "oprema": palčke (uporabila sem lesene, našla sem jih v Sparu, malo debelejše so od Fackelmannovih), dve vrsti čokoladnega obliva, dve vrsti posipa in kokosova moka.


Palčke sem pomočila v čokolado (ni treba več kot 1 cm) ...


... in potisnila v kroglice.


Večina čokolade ostane zunaj, en tak gumbek na spodnji strani.


Za stojalo sem uporabila cedilo (naše ima ravno dno). Mini nasvet: pod cedilom je zložena kuhinjska krpa, da palčke ne zdrsavajo sem in tja po krožniku/pladnju.


Med delom s čokolado smo imele preveč polne roke, da bi vse dokumentirale, zato samo še nekaj slik rezultatov.

Najpreprostejše - čokoladni obliv in kokosova moka.


Čokoladni obliv in nekaj variacij posipov.


Punci sta naredili še nekaj rekvizitov za lutkovne igrice ...


... potem pa me pustili samo v kuhinji, da sem se še malo izživljala.


Še ena skupinska, preden smo jih dali v "uporabo".



- - -

Vtisi, izkušnje, opombe:
- velikost kroglic je bila glede na strukturo naše zmesi še ravno prava, da niso bile pretežke, da bi zdrsnile s palčke med okraševanjem ali drsele po palčki navzdol kasneje
- za kroglice s posipom je boljša osnova temna čokolada - vsebuje manj maščobe in je malo bolj kompaktna, tako da posip ostane na mestu
- obliv iz mlečne čokolade je imeniten za bolj "pralinaste", ker je malo bolj tekoč in se potem lepo blešči, ko se strdi
- naslednjič bom nekoliko skrajšala palčke, ker bodo z znižanim težiščem verjetno manj opletale v kozarcih v hladilniku
- mislim, da smo pokazale, da se da čisto spodobne "popse" narediti z najbolj osnovnimi sestavinami
- kljub navdušenju in pozitivnim kritikam bodo ostali v kategoriji za RES posebne priložnosti

Nataša