19 julij 2014

Budimpešta - tretji dan

Po zajtrku odidemo proti mestu, ob nekaj čez devet je že precej vroče.
Metro že obvladamo :) Peljemo se do trga Déak Ferenc tér, se na trgu malo orientiramo, pofotkamo panoramsko kolo


in se mimo vseh, ki ponujajo ogledne ture in vožnje z busom,


prebijemo do verižnega mostu. J. fotka z otočka na sredi ceste,


nato prečkamo Donavo in gremo do spodnje postaje vzpenjače (Sikló).


Razmišljamo, da bi šli na hrib peš, potem pa ocenimo, da bo bolje, če se vsaj gor peljemo, ker nam bo sicer prehitro prevroče. Kupimo vozovnice (3950 HUF = 13 EUR), počakamo minuto ali dve in se v nekaj kratkih minutah v leseni kabinici vzpenjače povzpnemo do zgornje postaje.


Tam si malo ogledamo in odidemo proti grajskemu hribu. Pritegnejo nas pisane strehe in živahni stolpiči,


v paviljonu pred kavarno nepričakovano dobimo koncert orkestra na obisku.


Na razglednih balkonih, ki so prosto dostopni, poslikamo panoramo,


potem pa gremo v Matjaževo cerkev (vstopnina 3000 HUF = 10 EUR). Cerkev je tako zelo intenzivno napolnjena z ornamenti po stenah, tleh in stropu, da se prizorov in podob svetnikov skoraj ne opazi. Zadnji del ogleda je muzej o zgodovini in restavraciji cerkve.


Po ogledu nadaljujemo pot do državnega arhiva (enaka streha kot na cerkvi), na zadnji strani najdemo eksponate vojaškega muzeja.


J. gre v muzej (1400 HUF = 4,60 EUR), me tri ga počakamo v parku. Poiščemo pijačo in sadje, ko se J. vrne, gremo proti grajski palači. Vroče je, a se vseeno poslikamo pred kipi, fontano, portalom. Z notranjega dvorišča vodijo vhodi v narodni muzej, umetnostno galerijo in narodno knjižnico.


Malo postanemo v senci, nato pa ujamemo bus do vznožja hriba, prestopimo na metro in se spet peljemo na Déak Ferenc tér. Gremo mimo zanimivega bazena - plitev bazen s steklenim dnom, ljudje sedijo na robovih in si namakajo noge, pod bazenom pa je lokal (Aquarium), ki mu sonce in valujoča voda mečeta odseve na stene in tla.

Gremo do bazilike Sv. Štefana - največje madžarske cerkve (RES je ogromna...).


Od zunaj impozantna,


z lepim okrasjem v notranjosti.


Ogledamo si, malo posedimo, J. naredi 3D panoramo, ogledamo si še kapelo z relikvijo (Sveta desnica) in gremo ven. Malo še posedimo v senci pri kolesu,

"Včasih gor, včasih dol."


sprehodimo se mimo slaščičarne Gerbeaud in Hard Rock Caféja,


po glavni nakupovalni Vaci utca


do metroja. Pri prestopu na bus gremo skozi pasažo in nakupovalni center Árkád.


V sobi med počitkom na internetu najdem, da imajo Lego trgovino. Še dobro, da imam ta podatek - da mi po dobri uri počitka uspe punci pripravit do še enega izhoda.
Lego trgovina je sicer majhna, a dobro založena, imajo tudi Pick-a-brick oddelek. Punci si od blizu ogledata hišo Simpsonovih, najdeta si nekaj novih figuric, J. pa dva motorčka za nove projekte.

Na večerjo gremo na "domačo" hrano - izkoristimo dejstvo, da je na peš razdalji tudi IKEA. Kupimo še neke drobnarije, počekiramo Fundgrube in gremo "domov" spat.

/se nadaljuje/