29 december 2014

Decembrsko packanje - tisti čisto navadni piškoti

Ko si zadaš še eno peko čokoladnih kukijev, pa se ti ne da in peko prestaviš na naslednje jutro, potem te pa zjutraj pričaka vprašanje, če imaš preizkušen recept za čisto navadne piškote.
Pa nisi čisto prepričan, če je en neugleden listek s sestavinami, ki bi lahko bile za piškote, v resnici tisti ta pravi recept ...

In greš pač sprobat. In je otrok čisto navdušen, ker bodo piškoti iste oblike kot medenjački, samo da "bodo ti dejansko za jest".

Recept potrjen, piškoti pečeni, samo da tile niso dočakali krašenja :)



Še recept, seveda:

250 g masla
200 g sladkorja
1 vanilin sladkor

3 jajca
500 g ostre moke
malo pecilnega praška
malo limonine lupinice

nekoliko kisle smetane

Pečico segrejemo na 170 stopinj.
1. Maslo damo v posodo za mešanje in pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se zmehča.
2. Dodamo jajca in sladkor in penasto zmiksamo.
3. Dodamo moko, pecilni prašek in limonino lupinico. Zmešamo v testo.
4. Če se testo drobi, dodamo malo kisle smetane, da postane bolj homogeno. Če je premehko in preveč lepljivo, dodamo še malo moke.
(Pri tem upoštevamo, da čisto takoj ni primerno za valjanje in oblikovanje, torej če je malo mehko in lepljivo, to ni problem.)
5. Skledo s testom damo za eno ure v hladilnik, da postane bolj kompaktno.
6. Po eni uri ga razvaljamo na debelino malo več kot pol centimetra.

Namig št. 1: Jaz dam takšno testo vedno med dva lista papirja za peko, da mi ni treba telovadit s kakšno moko: en peki papir na pult, kepo testa gor, drugi peki papir čez. Z roko sploščim, kolikor gre, nato valjam do prave debeline. Vmes celo zadevo parkrat obrnem (tako da pride spodnji papir na vrh), papir z vrha odlepim in položim nazaj - s tem preprečim, da bi se mehko testo kljub vsemu zalepilo na papir, pa še gube, ki nastanejo na testu med valjanjem, se tako odpravijo.

7. Izrežemo oblike, jih polagamo na pekač in spečemo.

Namig št. 2: Na prvem pekaču piškote položimo malo bolj narazen, ker se znajo zaradi pecilnega praška malo razširiti, pa da se ne sprimejo vsi skupaj. Na drugem in vseh naslednjih pekačih potem že imamo občutek, koliko prostora moramo pustiti med njimi.
Namig št. 3: Jaz sem jih pekla 8 minut pri 170 stopinj, potem sem pa temperaturo zvišala na 180 in pekla še dvakrat po 2 minuti (ker sem hotela svetlejše). Malo je odvisno od oblike in od tega, kako zelo zapečene piškotke želimo. S krajšimi intervali pečenja lahko vse skupaj bolje nadzorujemo.


Veselo peko :)

Nataša