11 september 2017

Gospe in gospodje, glavna zvezda programa!

Sonce. V paketu z Luno. Pravi trenutek, pravo mesto na Zemlji.

Popolni Sončev mrk je bil v bistvu glavni element, da smo za potovanje po ZDA izbrali letošnji avgust. Tako so bile tudi pri načrtovanju osnovne tri točke: 1.) biti 21.8. čim bliže poti mrka, 2.) vrnitev pravi čas, da bo starejši otrok ujel bus za maturantski izlet, 3.) začetek potovanja dovolj zgodaj, da v čas prek mrkom stlačimo New York, Niagaro, Washington in še kaj.

Mrk je postal tema števila ena v ZDA že nekaj dni pred 21. – reportaže in napotki na televiziji, opozorila na cestah, obvestila.
Prenočišče za noč pred mrkom smo si rezervirali nekaj km stran od črte – pustili smo si nekaj rezerve, če bi se zaradi vremena morali peljati kaj dlje proti severu, stran od obale. Vremenske napovedi so bile vsak dan in vsako uro drugačne, na koncu smo dobili podarjeno nebo z nekaj oblaki, ki so se, ko se je približeval čas mrka, prijazno odpravili naprej.
Posebno poglavje je bila tudi oprema – v splošni evforiji v zvezi s primernimi in neprimernimi očali za opazovanje smo se mi opremili z varilskimi šipami. Potem smo s soopazovalci eno šipo zamenjali za ena očala, tako da smo imeli še malo barvnih variacij:
- s telefonom skozi očala
- s telefonom skozi varilsko šipo
Glavni za fotke pa je bil fotoaparat s šipo – na »a je to« sistem.
Ampak fotke...
(nastajale so v presledkih v roku ene ure od začetka mrka do 99%)
In potem še vrhunec – brez očal in šip:
s telefonom (da se vidi še okolica v temi)
s fotoaparatom (za fotke za na steno)


Se nadaljuje