03 september 2017

New York (skoraj) brez denarnice

New York Pass ponuja tudi dolg seznam vodenih sprehodov po različnih delih mesta. Nekako smo si izračunali, da bi ravno z njimi porabili največ časa, zato smo si iz brošure pobrali samo ideje in se po določenih delih sprehodili sami. Res da nismo bili deležni čisto vseh »juicy details«, ampak izbrali smo stvari, ki so itak predvidene za turiste in se jih da tudi brez vodiča prav lepo doživeti.

Prva takšna stvar je bil sprehod čez Brooklyn Bridge. Glede na to, da smo stanovali v Brooklynu, smo enkrat na Manhattan pač šli peš 😊
Tudi obisk četrti Chinatown in Little Italy smo zmogli sami.
Ogledali smo si St. Patrick's Church.
Pa spomenik 11. septembru.
Šli smo na glavno železniško postajo – Grand Central Station
in na plažo na Coney Island – ko sta se punci odvozili v Lunaparku, smo šli še na sprehajališče in na plažo. Ki je ogromna in peščena, ampak je bila zvečer, ko smo bili mi tam, polna smeti in umazanije. Ampak za nekaj fotk in za občutek, da stojiš na obali Atlantika, je bilo fajn.
Potem, ko smo Central Park obvozili s kolesi (vožnja je dovoljena samo po predpisanih poteh), smo se po spodnji polovici še sprehodili.
In ko so naše 5-dnevne kartice za proste vstope prenehale veljati, smo imeli na voljo še en cel dan časa. Takrat smo se sprehodili po High Line (nekdanja metro proga, ki je bila speljana po površju, ko pa je prenehala delovati, so tire pustili in celotno progo spremenili v sprehajalno pot),
malo smo polabirintali po Wall Street in šli pogledat bika in deklico.
Vodič nas je usmeril tudi v največjo prodajalno sladkarij - Dylan's Candy Bar.
Z oranžnim trajektom smo se peljali na Staten Island in nazaj (Staten Island je ena od petih četrti mesta New York in veliko ljudi, ki stanuje tam, dnevno prihaja delat na Manhattan. Zato 24 ur na dan vsake pol ure v vsako smer pelje ogromen trajekt, ki ga financira mesto in je za vse (tako za domačine kot turiste) brezplačen. Nudi enako čaroben pogled na Manhattan z reke kot katerikoli plačljivi vodni taksi ali turistična ladjica, in zastonj vozi tudi ponoči, ko imajo ostali ponudniki za nočne vožnje »posebno« ceno.
Seveda smo se ustavili tudi na najznamenitejšem trgu
in pokukali v nekatere »kultne« trgovine – v njih je obisk brez denarnice celo bolj varen. Za denarnico.


Se nadaljuje