08 september 2017

Ogled prestolnice v enem dnevu?

Niti slučajno. Še za kakšno manjšo bi rabili več, kaj šele za glavno mesto ZDA. Washington DC je zelo zelo drugačen od New Yorka, na drugačen način je velik – stavbe so ogromne, ampak niso tako visoke, in niso tako tesno ena ob drugi, tako da so razdalje med njimi večje.
Prenočišče smo imeli rezervirano v Bethesdi (10 km stran od centra mesta), a smo se najprej zapeljali v center in se sprehodili do Pentagona. V njegovi bližini je fotografiranje izrecno prepovedano, tako da smo ga škljocnili že z avtoceste in potem nekajkrat iz spominskega parka, ki je v njegovi neposredni bližini.
Nato smo se prepeljali po dveh glavnih avenijah,
da smo dobili prvih par pogledov na znamenitosti (in malo občutka o razdaljah),
potem pa proti hotelu. Nameravali smo se vrniti še na večerni/nočni ogled centra, pa sta nas malo ustavil dež in utrujenost, zato smo se odločili, da bomo samo raziskali opcije javnega prometa in se spočili za naslednji dan. V bližini hotela smo našli postajo za metro in nabavili vozovnice.
Tudi metro je v Washingtonu zelo drugačen od newyorškega – peroni so globoko(!) pod zemljo, vsaka vožnja ima svojo ceno glede na razdaljo in čas v dnevu (!),vlaki ne vozijo tako pogosto in so vesoljsko široki, svetli in čisti.


Se nadaljuje