03 september 2014

Apple Pie

Punci sta pri sošolki degustirali "ameriško jabolčno pito" in bili navdušeni nad njo.

Seveda smo prosile za recept in se zadeve lotile tudi same. Recept je že na prvi pogled preveč razvlečen, nepregleden in komplicira tam, kjer sploh ne bi bilo treba. Zato nam je peka prvič vzela malo več časa, ker smo se lovile pri tempiranju posameznih korakov. Ker pa je bil rezultat nad vsemi pričakovanji, sem rekla, da bom recept prevedla še za koga, ki bi se ga morda lotil.

Prevedla sem sestavine, pri prevajanju postopka pa sem se odločila, da bom namesto celih sklopov za testo in nadev raje napisala po korakih, da se bo dalo lažje časovno slediti in planirati. Zato prevod ni dobeseden, tudi določeni koraki so poenostavljeni, lahko pa vas potolažim, da smo drugič delale po tej varianti in je uspelo čisto isto imenitno kot prvič :)


Testo:
350 g gladke moke
1 žlička soli
30 g sladkorja
225 g hladnega masla, narezanega na kocke
60 - 100 ml zelo mrzle vode

Jabolčni nadev:
1kg jabolk - olupimo, odstranimo pečke in narežemo (naribamo) na rezine
100 g sladkorja
1 žlica limoninega soka
1 žlička cimeta
1/4 žličke muškatnega oreška
1/4 žličke soli
25 g masla
2 žlici jedilnega škroba

Za dekoracijo (po želji):
Stepena sladka smetana ali vaniljev sladoled


1. V veliko posodo damo olupljena, očiščena in narezana jabolka, dodamo sladkor, limonin sok, cimet, muškatni orešek in sol. Premešamo in pustimo počivati na sobni temperaturi vsaj 30 minut, lahko pa tudi do treh ur.

2. V posodi premešamo moko, sol in sladkor. Dodamo maslo in na hitro premesimo. Počasi dolijemo 60 ml vode in mesimo, dokler se testo ne sprime. Po potrebi lahko dodamo še nekaj vode. Testo razdelimo na dve polovici, vsako kepo zavijemo v prozorno folijo, z roko nekoliko sploščimo in damo za eno uro v hladilnik.

3. Ko je testo dovolj ohlajeno, eno kepo odvijemo, položimo med dva papirja za peko in razvaljamo v krog s premerom 30 cm. Valjamo vedno od sredine proti robu, med valjanjem pa testo občasno obrnemo in odlepimo s papirja. Ko je razvaljano, ga preložimo v pekač (premer 23 cm). Odrežemo testo, ki sega čez rob pekača. Pokrijemo s folijo in damo v hladilnik. Drugo polovico testa prav tako razvaljamo v krog s premerom 30 cm. Preložimo ga na papir za peko, pokrijemo s folijo in damo v hladilnik.

4. Na prazno posodo namestimo cedilo, vanj stresemo jabolka in pustimo, da se sok odcedi (lahko tudi ožmemo z rokami). 120 ml odcejenega soka prelijemo v kozico, dodamo 2 žlici masla, zavremo in na srednje visoki temperaturi kuhamo toliko časa, da približno 1/3 tekočine povre, preostala tekočina pa je sirupasta in rahlo karamelizirana. (Isto lahko v primerni posodi naredimo tudi v mikrovalovni pečici.)

5. Pustimo, da se sirup nekoliko ohladi. Medtem vzamemo iz hladilnika razvaljano testo za zgornjo plast pite in pustimo na sobni temperaturi, da se nekoliko zmehča.

6. Odcejena jabolka preložimo v posodo, posujemo z jedilnim škrobom in premešamo. Nato dodamo sirup in še enkrat vse premešamo. Naložimo v pekač, obložen s testom, rob testa nekoliko navlažimo in pokrijemo z zgornjo plastjo. Testo, ki sega čez rob, zapognemo pod spodnje testo in s prsti ali vilico naredimo valovit rob. Nato z ostrim nožem zarežemo zareze, skozi katere bo izhajala para.

7. Pečico segrejemo na (220 oC). Pečemo 20-25 minut, nato temperaturo znižamo na 200 oC in pečemo še 15-25 minut. Ohladimo, narežemo in postrežemo s sladoledom ali stepeno smetano, lahko pa tudi samo narahlo potresemo s sladkorjem v prahu.

Nataša