05 september 2024

Kvadratni metri toplote - galerija

Števec odejic za domove starejših občanov se je zaenkrat ustavil pri 17.

In zdaj res lahko rečem, da sem porabila veliko večino volnenih ostankov - za teh 17 kvadratnih in tudi nekaj velikih pravokotnih, ki so šle za darila.

Saj ne, da bi bilo moje skladišče prazno, le da so ostali pretežno manjši ali večji kupčki enotnih prej, iz katerih se dejansko da narediti neke vnaprej načrtovane izdelke. Nekaj časa se bom zdaj posvečala takšnim (pretežno bodo še vedno odeje, seveda), ko pa se spet nabere nekaj ostankov, pa bodo nastajale nove kvadratne.

Do takrat pa sem vse dosedanje slike zbrala tu na enem mestu.

Ni slabo :)

04 september 2024

Kvadratni metri toplote (6)

Tokratni dve sta rezultat predelave.
Ker se mi je - kot že kar nekajkrat do zdaj - zgodilo, da sem nekaj začela, pa mi ni bilo dovolj všeč ali smiselno, da bi nadaljevala, pa sem bila dovolj trmasta, da sem stvar predelala in dejansko zaključila.
Začetek tokratne zgodbe je iz leta 2020. Takrat je bil kup mojih volnenih ostankov z vseh vetrov še zelo velik. In na novo sem odkrila vzorec v videzu vaflja.
Zato sem se lotila velike odeje, pri kateri sem želela porabiti čimveč najrazličnejših ostankov. Vzela sem veliko kvačko, delala z dvojno nitko, in odeja je hitro rasla.
Čez čas mi je postalo jasno, da če jo bom nadaljevala do smiselne višine, bo pretežka in praktično neobvladljiva za pranje.
Pa na zadnji strani bi morala prišiti tanko plast blaga ali flisa, ker ... pač ...
Zato sem ocenila, da je v njej materiala približno za dve kvadratni za upokojence. In sem parala staro in hkrati delala novo - v vzorcu "corner to corner" (C2C), do širine malo manj kot 1 metra
Naredila sem ji obrobo in takoj na enak način nadaljevala še drugo.
Temu se v kvačkarsko/štrikarskem svetu reče "yarn chicken" - ko s koncem nitke tekmuješ, ali bo prej konec vrste/vzorca/izdelka ali bo prej zmanjkalo preje.
Ker sem uporabljala razne ostanke, v mojem primeru ni bilo problema, ker sem za vogal pač navezala še malo nitke, ampak dokumentirati sem morala zato, ker mi je bilo zabavno, kako sem ocenila, da je bilo v originalni odeji materiala za dve manjši.
Vogal sem zaključila, obroba pa se mi ni zdela potrebna.

03 september 2024

Doma narejena igra spomina

Nabavila sem vrečko pokrovčkov za steklenice, poiskala vzorčaste kartone in aktivirala Sizzix rezalnik.
Prva šablona je bila nekoliko premajhna (mogoče bo uporabna za krogce, če jih bom lepila na vrh pokrovčkov).
V drugem poskusu sem našla popolnoma pravo velikost - kartončkov ni treba lepiti, kar omogoča, da jih lahko po želji zamenjamo, vseeno pa so dovolj veliki, da ne padajo ven, ko jih obrnemo navzdol.
Potem sem morala samo še izrezati po dva krogca iz vsakega od 15 kartonov.
Za prvi poskus "Spomin", možnosti pa so neskončne ...

- - -

You can get the teacher out of the school,
but you can't get the school out of the teacher :)

01 september 2024

Liliputput

Nekatera ta majhna bitja
(in tudi nekatera malo večja)
sem srečala na svojih poletnih sprehodih,
nekatera pa so me na kratko obiskala doma.
Zavedam se, da bi katera od teh fotografij bolje uspela s pravim fotoaparatom,
ampak zadnje čase je telefon pač večkrat (skoraj ves čas, če smo iskreni) pri roki in lažje ujame tudi nepričakovano ...