06 februar 2014

Kruhek


Nisem super kuharica/pekarica, gurmanka, kulinarična eksperimentatorka, ki bi ji bila kuhinja najljubši in najpomembnejši prostor v domu. Ampak včasih pa le naletim na recept, ki ga moram kar takoj preizkusit :)

Tokrat me je premamila oblika končnega rezultata in sam postopek izdelave.


Povezava do recepta: http://www.goodshomedesign.com/happy-bread/

Pa še recept v slovenščini:

Sestavine:
- 2 žlički suhega kvasa
- 1 žlica sladkorja ali medu
- 100ml toplega mleka
- 500g namenske moke, nekaj moke za delovno površino
- 1 žlička soli
- 2 jajci, rahlo zžvrkljani
- 150 ml toplega mleka (posebej)
- 2 žlici olivnega olja
- 1/2 žličke kisa ali limoninega soka
- nekoliko stopljenega in ohlajenega masla
Premaz:
- 1 rumenjak
- 2 žlici mleka

Priprava:
1. Kvas in sladkor raztopimo v 100 ml toplega mleka, pokrijemo in pustimo, da na toplem vzhaja 10 minut.
2. V skledo presejemo moko in dodamo sol. V sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo zžvrkljana jajca, preostalo toplo mleko, olivno olje, kis in vzhajan kvas. Ročno ali z mešalnikom premesimo, da se loči od sklede, preložimo na rahlo pomokano delovno površino in mesimo še približno 10 minut, da postane testo mehko in voljno. Damo ga v skledo, pokrijemo s krpo in pustimo, da na toplem vzhaja do dvojne prostornine - približno eno uro.
3. Vzhajano testo preložimo na pomokano površino in prerežemo na pol, nato vsako polovico razrežemo na 4 dele, da dobimo 8 kosov testa.
4. Kose testa razvaljamo v približno enako velike pravokotnike debeline 3-5 mm. Vsak kos premažemo z ohlajenim stopljenim maslom. Nekaj masla shranimo za pozneje.
5. En pravokotnik položimo na drugega in ju zvijemo skupaj. Enako naredimo še s preostalimi, tako da dobimo štiri zvitke.
6. Vsak zvitek razrežemo na tri kose - na vsaki strani odrežemo 4-5 cm in oba konca postavimo na stran. Srednji del zvitka razrežemo na 4 trikotnike.
7. Pečico segrejemo na 180C. Pekač namastimo ali obložimo s papirjem za peko. Na sredino pekača naložimo 8 odrezanih koncev - položimo jih z odrezano stranjo navzdol in razmestimo v krog. Okoli njih naložimo trikotnike naložimo v sklenjen obroč. Prekrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja na toplem še 30-40 minut.
8. Za premaz stepemo rumenjak in mleko in premažemo testo. (Po želji lahko potresemo s sezamom ali drugim posipom.) Kruh pečemo 20-30 minut, po prvih 10 minutah znižamo temperaturo na 160C.
9. Takoj ko vzamemo kruh iz pečice, ga premažemo s stopljenim maslom, pokrijemo s krpo in pustimo vsaj 10-15 minut, da se ohladi.


- - -

Nekako se mi dozdeva, da bi tudi s kakšnim nadevom (skutnim, orehovim) prav fajn izpadlo. Mogoče naslednjič.
Še bolj verjetno pa se pri rezanju ne bom ustavila pri osmih kosih, ampak bom iz iste količine testa poskusila narediti štiri manjše kruhke ... :D

Nataša

2 komentarja:

moi pravi ...

Zanimivo zgleda, verjetno omamno diši. in je nesramno dobro :)

Urškin Raj pravi ...

Mmm s skuto mmmm al pa lesniki...mm al pa oboje :-)