20 julij 2014

Budimpešta - četrti dan

Spet nas zbudi sonce. Po zajtrku gremo na teren - tudi danes je že zgodaj vroče.

Prvič se peljemo na metro liniji M4 - najnovejša proga, najtišji vlaki, najbolj vesoljske postaje.


Izstopimo pri hotelu Gellért na drugi strani Mostu svobode.


Peš se povzpnemo na hrib.
Precej vroče je že, kamnite stopnice, samo škržati manjkajo :)
Pri Citadeli fotkamo kipe in panoramo.


Gremo naokoli, na obzidju so fotografije Budimpešte do leta 1850 (vsaka 10 let starejša). Po drugi strani se vrnemo do kipov, naredimo še nekaj fotk in se po stopnicah vrnemo dol.


Peljemo se samo eno postajo - čez Donavo (izbiramo med tramvajem in metrojem in izberemo metro, ker je pod zemljo hladneje) in gremo na tržnico.

Po malici si obnovimo še zalogo vode in gremo peš do Kalvin tér. Vstopimo na M3 - najbolj sklafedrani vlaki, še dobro, da se vozimo samo dve postaji.


Pri klinikah izstopimo (postaja Klinikák) - z Google Street View se spomnim, da sta tu nekje v bližini dve trgovini s perlicami, ampak niti ne omenim...

Skozi park gremo do Naravoslovnega muzeja. Vstopnina 3200 HUF (10,60 EUR) za vse štiri plus 600 HUF (2 EUR) za dovoljenje za fotkanje. Ogledamo si zbirke, najbolj fascinantna je zbirka mineralov in dragih kamnov,

>

tudi ostalo je narejeno zelo skrbno (opazim, da je tudi jezikovno nekdo delal zelo predano ...).


Po ogledu zbirk in sobe, posvečene koralnemu grebenu (steklena tla, pod njimi rastline in ribe),


se ustavimo še v gift shopu, punci si nekaj malega kupita, imajo tudi ugodno ponudbo perlic, malo razmišljam, da bi, pa si potem tudi tu na koncu premislim (in se niti več ne sprašujem, če je kaj narobe z mano).

Odpeljemo se nazaj do Déak Ferenc tér, ob izstopu iz vlaka doživimo prvo kontrolo vozovnic, nato prestopimo na M1 in se peljemo do postaje Hösök tér. Ko pridemo na površje, "pademo" na Trg herojev,


ki pa je ob vročini in bleščečem soncu bolj "užiten" od daleč.


Na levi vidimo Muzej umetnosti,


na desno čez trg pa še Palačo (moderne) umetnosti - čez celo pročelje z lepim mozaikom na vrhu visi plakat za razstavo, ki je trenutno na ogled. Plakat mi tako zelo kazi pogled na stavbo, da je ne fotografiram.
Napotimo se proti mestnemu parku. Glede na vse, kar smo danes že prehodili, ostanemo ob robu parka in ne gremo raziskovat njegovih razsežnosti.
Sproti preverimo, če se da pri živalskem vrtu parkirat - policajka nam pove, da je parkiranje zastonj.

T., M. in J. se po ozki potki sprehodijo čez ribnik.


Med malico se nekako odločimo, da se danes iz sobe ne bomo vračali v mesto. Z M1 in M2 se odpeljemo do centra Arkad, naredimo en krog, v Intersparu kupimo nekaj za večerjo in gremo v sobo. Tuš, počitek, večerja, lenarjenje (vsem paše, da več ne gremo ven), spat.

/se nadaljuje/