20 julij 2014

Budimpešta - peti dan

Okrog devetih odidemo iz hotela. Pred odhodom domov je danes na vrsti še živalski vrt.


Na poti do tja se ustavimo v prodajalnici v Rakosi utca, ki je razen trgovine v nakupovalnem centru Campona (kjer smo bili drugi dan) edino mesto, kjer v Budimpešti prodajajo Pixelhobby zadevice.


(Jaz si ogledujem neko volno, pa se potem obvladam.)

Vrnemo se v avto in se peljemo skoraj 10 km, mimo mestnega parka do Trga herojev in živalskega vrta, kjer pa nikakor ne najdemo parkirnega prostora (zastonj že, kot je rekla včeraj, ampak čisto vsi zasedeni). Peljemo se še en velik krog in potem končno najdemo prostor približno 1 km od vhoda v ZOO. Sprehodimo se (dobro je, da je po parku in da je potka v senci, ker je spet vroče). Kupimo vstopnico (družinska, 7300 HUF = 24,30 EUR) in vstopimo.


Živalski vrt je zelo velik,


ima zanimiv nabor živali, ogromno raznih tematskih hiš in notranjih zbirk, vse so razvejane in obsežne,


nekatere živali se da videti iz prav neverjetne bližine ("vzornika" sta bila na manj kot pol metra).


Oskrbniki so ves čas zelo aktivni, vendar pa nam je splošni vtis živalskega vrta bolj žalosten kot recimo v Zagrebu ali na Dunaju - niti ne toliko, da so kletke stare in da je malo bolj intenziven tudi vonj; najbolj nas zmotijo umazane šipe in zelo motna voda v bazenih in akvarijih.

Na sredi živalskega vrta je izobraževalni center, v katerem se zadržimo dobro uro, ko pa želimo ven, vidimo, da zunaj močno dežuje - preverimo, da nismo slučajno prišli kam, kjer občasno umetno naredijo tropske nalive :)

Kljub dežju ne čakamo in se damo namočit (fotoaparat ostane v torbi, zato je slika gorile, ki se dela, da je panda, zadnja slika iz ZOO).


Naredimo še obhod do konca, gremo še v stari lunapark, si malo ogledamo, potem pa se ne vračamo več v ZOO, ampak gremo skozi izhod in skozi park do avta.

Na poti iz mesta se ustavimo na bencinski in v nakupovalnem centru Auchan Budaörs ob avtocesti M7 proti Sloveniji.


Porabimo forinte, pomalicamo in se odpeljemo proti domu.

/konec/