17 avgust 2019
Prekmurje v srcu
Vsi moji stari starši so živeli v Prekmurju.
Zato s Prekmurjem povezujem mnoge spomine iz otroštva, na svoje počitnice, doživljaje, ljudi, glasbo, jedi ...
Te dni se tam veliko dogaja (Prekmurje 1919-2019)
Jaz sem pa kar tukaj, v Velenju, iz družinske knjige receptov izbrskala tega in po dolgem času spekla pecivo, s katerim nas je razvajala naša babica.
Med raziskovanjem po spletu sem ugotovila, da je - tako kot pri marsikateri domači tradicionalni jedi - variant toliko kot kuharic: nekateri testo delajo iz pšenične moke, drugi iz ajdove. Nekateri v skutni nadev vmešajo proseno kašo, drugi riž. V veliko primerih skutni nadev še premažejo s tanko orehovo plastjo. Če se odločimo za slano različico, potem se spremeni tudi ime ...
Kakorkoli, tukaj je naš - takšen, kot se ga spomnim iz otroštva.
KRAPCI (recept naše babice)
Testo:
kvas (1 kocka – 42 g)
žlička sladkorja
1,5 dcl mleka
500 g gladke moke
1 jajce
0,75 dcl mleka
0,75 dcl olja
sol
Nadev:
150 g okroglozrnatega riža
500 g skute
1 jajce
1 lonček kisle smetane (2 žlici prihranimo za premaz)
3 žlice sladkorja
1 vanilin sladkor
sol
Postopek:
1. V rahlo osoljeni vodi skuhamo riž – ne premehko. Odcedimo in pustimo, da se ohladi.
2. V mlačno mleko nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in pustimo, da vzhaja. Moko posolimo, dodamo vzhajan kvas, ostalo mleko, olje in jajce ter zgnetemo v testo. Pustimo, da vzhaja, medtem pripravimo nadev.
3. Z žlico (ne z mešalnikom) premešamo skuto, riž, kislo smetano in sladkorjem. Poskusimo, po potrebi malo posolimo, nato dodamo še jajce in ponovno premešamo.
4. Testo razvaljamo/raztegnemo na peki papirju in damo na velik pekač – naj ostane zadosten rob. Na testo porazdelimo nadev, poravnamo z žlico ali lopatico in površino narahlo premažemo s kislo smetano, ki smo si jo prihranili in premešali, da je bolj tekoča in primerna za premaz.
5. Pečemo dobre pol ure v predhodno ogreti pečici pri 200 oC.
6. Pred rezanjem pustimo, da se ohladi.
Nataša